Każdy chyba z nas zna bardzo dobrze smak cienkiego, białego chlebka, jakim się dzielimy w czasie wigilijnej kolacji. Opłatki od dawna stały się właśnie symbolem świątecznych życzeń, nie tylko w naszym kraju, ale też i wielu sąsiednich. Sam chleb ma w religii chrześcijańskiej naprawdę duże znaczenie, ponieważ oznacza pojednanie, przebaczenie i chęć wspólnego bycia.

Przed laty opłatki na święta wypiekano wyłącznie przy kościołach i klasztorach, obecnie produkcja opłatków jest wykonywana przez wyspecjalizowane firmy. Największe natężenie tej produkcji przypada na okres od września do grudnia, bowiem to właśnie na Wigilię w każdym domu oplatki będą się pojawiać.

Wykonuje się je wyłącznie z dwóch głównych składników, to znaczy mąki oraz wody. Po dokładnym ich zmieszaniu gotową masę wytłacza się na cienkie płaty, a później wypala w gorącym piecu i przycina na niewielkie kawałki. Często w czasie prasowania wykorzystuje się specjalne matryce, które wytłaczają świeckie i religijne motywy.


+Tekst Sponsorowany+